Zapach Świąt czyli najlepszy przepis na pierniki

W tym roku po raz drugi skorzystałam z przepisu  wg. przepisu Pawła Małeckiego. Dlaczego? Bo pierniczki są miękknie zaraz po wyjęciu z piekarnika, cudownie smakują, a ich zapach powala!


SKŁADNIKI NA CIASTO:

250g miodu
250 g brązowego cukru
100 g masła
600 g mąki
10 g przyprawy do piernika
2 jaja
5 g sody
10 g kakao

POLEWA:
200 g czekolady (mlecznej, białej lub deserowej)
60 g masła
200 g śmietanki 30 %


CIASTO: Miód przekładamy do miseczki, dodajemy masło. Miód z masłem rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Składniki suche: mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz brązowy cukier mieszamy. Do składników suchych dodajemy jajka oraz rozpuszczone miód z masłem. Wszystko ze sobą ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na grubość ok. 3 mm i za pomocą foremek wycinamy pierniki o różnych kształtach. Tak przygotowane pierniki pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180 st C.

POLEWA: Śmietankę zagotowujemy, zalewamy nią pokruszoną czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Następnie dodajemy miękkie masło i mieszamy. Tak przygotowaną polewą oblewamy wystudzone pierniki i przyozdabiamy je różnego rodzaju posypkami.

W tym roku w ruch „poszedł” także pisak z kremem dekoracyjnym, dzięki którym najprostsze wzory okazały niezwykle efektowne.

123567891216171922

Dodaj komentarz / ocenę

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest