Knedle ze śliwkami

Pora na śliwki w pełni. Korzystając z darów jesieni postanowiłam zrobić knedle. Nigdy wcześniej ich nie robiłam, w moim domu rodzinnym też nie gustowaliśmy w nich, teraz spoglądając wstecz chyba żałuję, że wcześniej znałam tylko smak mrożonych knedli kupowanych w sklepie i szczerze … fatalnie smakowały.

Składniki:

ziemniaki ok. 1 kg

mąka pszenna 500 g

jajka 2 szt

śliwki (najlepiej węgierki) 500 – 600 g

bułka tarta

masło

cynamon

brązowy cukier

szczypta soli

Ziemniaki gotujemy. Następnie przeciskamy je przez praskę. Wystudzoną masę ziemniaczaną wykładamy na posypany mąką blat, robiąc w niej dołek, do którego wbijamy jajka, szczyptę soli oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto formujemy w grube wałki, które kroimy na kawałki. Każdy z kawałków rozpłaszczamy na okrągły placek, na który nakładamy umytą i pozbawioną pestki śliwkę. Zawijamy śliwkę w ciasto i toczymy w dłoniach okrągły knedel.

W tym czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Nieznacznie solimy. Knedle gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Po wyjęciu podajemy z cukrem i zrumienioną na maśle bułką tartą oraz prószymy je cynamonem.

1
2

345678

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz / ocenę

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest