Jabłka w kuchni – czyli jeden dzień z jabłkami

Jabłka ….

Kiedy zakupiłam książkę Elizy Mórawskiej ” O JABŁKACH” byłam pod ogromnym wrażeniem – byłam i jestem nadal – zakochałam się w tej książce i na nowo zakochałam się w jabłkach ! Postanowiłam, że jeden dzień (wybrałam niedzielę) poświęcę tylko jabłkom, zrobię jeden tematyczny dzień, w którym w kuchni tematem przewodnim będą jabłka. Uwierzcie mi to był cudowny kulinarnie dzień! Wybrałam proste i łatwe w wykonaniu przepisy – osobiście unikam skomplikowanych przepisów, wymagających spędzenia długiego czasu w kuchni. Wolę spożytkować ten czas na zupełnie coś innego – pomimo tego, że lubię gotowanie i  sprawia mi wiele radości. Zobaczcie jak fantastyczną inspiracją w kuchni może być nasze polskie JABŁKO, na śniadanie, obiad i fantastyczny deser.

 ŚNIADANIE :

OMLET BISZKOPTOWY

Składniki na omlet:

– 4 jajka

– kilka łyżek mąki pszennej

– szczypta soli

– masło do smażenia

Jabłka do omletu:

– 4 jabłka

– 50 g masła

– 100 g cukru

– przyprawa do pierników

Wykonanie: Jabłka obieramy. Kroimy na ćwiartki. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Na patelni podgrzewamy masło z cukrem i mieszamy około  5-7 minut – do momentu aż powstanie karmel. Do karmelu dodajemu ćwiartki jabłek i podsmażamy z obu stron, aż pokryją się karmelem oraz przyprawę do pierników. W celu wykonania ciasta do omletu ubijamy białka na sztywno, dodając kolejno żółtka. Dodajemy składniki sypkie – mąkę oraz sól. Po wymieszaniu składników wlewamy masę na patelnię z jabłkami. Gdy omlet podsmaży się od spodu musimy go przewrócić na drugą stronę, w tym celu przykrywamy patelnię dużym talerzem i szybkim ruchem odwracamy, przekładając omlet z patelni na talerz, a następnie zsuwamy go delikatnie z powrotem na patelnię, żeby podsmażył się z drugiej strony.

3

2

1

4

5

OBIAD:

KOTLETY SCHABOWE Z GRILOWANYM JABŁKIEM

Składniki:

– średniej wielkości kotlety (ilość sztuk zależy od ilości przytowanych porcji)

– 2-3 jabłka

– 1 łyżka mąki pszennej

– 1 łyżeczka kminku

– sól, pieprz

– olej i masło do smażenia

– ewentualnie jajko

Sos:

– 125 ml bulionu

– 1 łyżeczka musztardy z gorczycą

– natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie: Łączymy mąkę z kminkiem tworząc w ten sposób panierkę do kotletów. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz – łącząc olej z masłem. Osobiście przed obtoczeniem kotletów w mące, obtoczyłam je w jajku. Kotlety smażymy kilka minut z każdej strony. Jabłka przekrawamy na połówki – nie obieramy, nie usuwamy gniazd nasiennych, opruszamy je pieprzem i solą. Układamy je skórką do góry na gorącej patelni grilowej i smażymy 5 minut. Ja niestety nie posiadam patelni grilowej w związku z powyższym wykorzystałam gril w piekarniku. Smażyłam je ok. 15minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Aby wykonać sos należy w rondelku podgrzać bulion z musztardą, zredukować. Podawać w towarzystwie kaszy – gryczanej lub mazurskiej oraz zgrilowanymi jabłkami.

6

7

8

9

DESER:

TARTELETKI Z JABŁKAMI

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 2 jabłka

– ciasteczka kruche

– 2 łyżki musu jabłkowego

– kilka  plasterków masła

– kilka łyżek dżemu lub konfitury

– cukier puder

Wykonanie: Jabłka pozbywamy gniazd nasiennych, kroimy na plasterki ( ja obrałam jabłka, w pierwotnym przepisie plasterki sa ze skórką) . Kruche ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka, które układamu w miseczkach zaroodpornych (kokilkach). Na środek każdego kółka wsypujemy pół/łyżeczkę pokruszonych ciasteczek. Układamy na nich mus (ja zrobiłam mus na szybko – w rondelku zapiekłam potarte jabłko z łyżeczką brązowego cukru) a potem jabłka. Na wierzchu kładziemy po plasterku masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. Pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu posypujemy grubą warstwą cukru pudru. Możemy posmarować podgrzanym dżemem lub konfiturą – my wybraliśmy konfiturę jagodową.

10

11

12

13

14

 Pierwowzór przepisów pochodzi z książki „O jabłkach” Elizy Mórawskiej.

Dodaj komentarz / ocenę

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest