Galette ze śliwkami na orkiszowym spodzie

Lato małymi kroczkami nas opuszcza. Na targowiskach i  w warzywniakach maliny, borówki i truskawki ustępują miejsca śliwkom, gruszkom i jabłkom. Za oknem temperatura nieubłaganie spada, a spódniczki i szorty powoli zastępujemy jeansami. Czytelnicy bloga (szczególnie Ci którzy śledzą nas na instagramie) wiedzą, że lubię gotować, ale idę na łatwiznę i wybieram potrawy, które nie absorbują mojego czasu. Kiedy zobaczyłam przepis na galette uznałam, że jest to coś dla mnie – proste i ładnie wygląda, i pomimo tego, że ostatnio jestem posiadaczką całkiem nowiutkiej formy na tartę, zdecydowałam się zrobić ciasto, które tej formy wyjątkowo nie potrzebuje. Galette ze śliwkami to nic innego jak kruche ciasto. Niezwykłe, ponieważ bardzo proste w wykonaniu a jednocześnie przepyszne, ale właśnie o to chodzi !  W smaku nie jest powalająco słodkie, więc dla wielbicieli słodkości proponuję dodać większą ilość cukru do śliwek. Osobiście wybrałam wersję „zdrową” i użyłam mąki orkiszowej w wersji grahamowej – obawiałam się, że smak nie będzie godny polecenia, ale to nie prawda. W tym wydaniu ciasto jest równie dobre, a przy okazji tłumaczę sobie, że jednak znacznie zdrowsze niż przy wyborze zwykłej białej mąki (ale to oczywiści rzecz upodobania i  smaku). Przepis na ciasto jest mojego autorstwa.

Składniki:

na kruche ciasto

2 szklanki mąki orkiszowej

6 łyżek cukru pudru

200 g zimnego masła

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

nadzienie

700 g śliwek

6 łyżek brązowego cukru

100 g zmielonych migdałów

cynamon

jajko do posmarowania brzegów tarty

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką masę, formując kulę. Ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. 60 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na duży okrąg. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy na nią rozwałkowane ciasto. Środek tarty wypełniamy zmielonymi migdałami i wykładamy owoce zaczynając od zewnątrz kierując się do środka okręgu pozostawiając jednak ok 3-4 cm odstępu od brzegu. Całość posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i zawijamy brzegi ciasta na wierzch, lekko je zlepiając co ograniczy odwijanie się ciasta podczas pieczenia. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem.

Gotową tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. z funkcją grzania góra- dół  i pieczemy ok 40 minut . 10 minut przed końcem pieczenia można wybrać funkcję piekarnika „dół” dzięki temu będziemy mieli pewność, że spód tarty będzie wypieczony.

Gotową tartę ostudzić. Przed podaniem oprószyć dodatkowo cukrem pudrem. Te rustykalne ciasto świetnie smakuje z lodami lub bitą śmietaną, należy jednak pamiętać, że obydwa składniki zwiększą kaloryczność ciasta.

123456891011

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz / ocenę

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest