Krem ze szparagów na mleku kokosowym z chipsami z bekonu i grzankami z bułki paryskiej

Lubię zupy, ale tylko te w postaci kremu. Sycące. Gęste. Dobrze przyprawione. Z grzankami idealnie podpieczonymi w piekarniku. Kremy z marchewki, groszku, dyni a teraz do tych ulubionych dołączył krem z białych szparagów, który dla zwiększenia energetyczności i pożywności został wzbogacony chipsami z boczku.

 

KREM ZE SZPARAGÓW NA MLEKU KOKOSOWYM Z CHIPSAMI Z BEKONU I GRZANKAMI Z BUŁKI PARYSKIEJ

PRZYGOTUJ:

2 pęczki białych szparagów

2 duże cebule

5 łyżek masła

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

pieprz

sól

1 litr bulionu

100 ml mleka kokosowego

(mleko kokosowe można zastąpić 100 ml śmietanki kremówki lub mlekiem 3,2%)

CZAS NA GOTOWANIE:

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki, pozostałą część obieramy i kroimy na kawałki. Główki szparagów odkładamy na bok. W garnku topimy masło i szklimy pokrojone w kosteczkę cebule. Następnie dodajemy pokrojone w szparagi (bez części z główkami) i smażymy mieszając przez około 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W tym samym czasie przygotowujemy bulion, do którego wrzucamy główki szparagów i gotujemy ok 2-3 minut. Kawałki szparagów, bulion oraz mleko kokosowe blendujemy na gładki krem. Zupę można dodatkowo przelać przez sito, w ten sposób pozbędziemy się resztek twardych części łodyg szpargów oraz unikniemy włókien.

PROPOZYCJA PODANIA:

CHIPSY Z BEKONU i BAGIETKA PARYSKA: plasterki bekonu położyłam na grillu elektrycznym, tłuszcz ładnie się wytopił a bekon podpiekł. Oczywiście tą czynność można wykonać po prostu na patelni. Wykorzystując tłuszcz, który został po bekonie położyłam na niego pokrojoną bagietkę, uzyskała ona piękny kolor i została nieznacznie nasączona tłuszczem.

Krem udekorowałam startym serem typu chedar oraz posypałam szczypiorkiem. Rozmaryn i bazylię wykorzystałyśmy do dania drugiego czyli pieczonych w piekarniku  ziemniaczków z rozmarynem.

 

abcde
ghi

Wszystkie produkty niezbędne do kremu znajdziecie w Lidl.

t-shirt, spodenki Olimpii to letnia kolekcja pepperts!, którą można kupić w sklepach Lidl.

CIEKAWOSTKI O SZPARAGACH:

Szparagi są bogatym źródłem kwasu foliowego, który minimalizuje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dziecka np. rozszczepu kręgosłupa. Szparagi świetnie zaspokajają większe zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne w czasie ciąży.

Szparagi mogą być afrodyzjakiem. Zawarty w szparagach kwas foliowy reguluje poziom histaminy we krwi –  neuroprzekaźnika intensyfikującego orgazm. Zawierają one również fitoestrogeny, które w organizmie kobiety działają podobnie do estrogenu – hormonu odpowiadającego za popęd płciowy.

Po zjedzeniu szparagów nasz mocz ma bardzo nieprzyjemny zapach – porównywalny do wyziewów wulkanicznych. Podczas rozkładu asparaginy i S-metylmetioniny w moczu powstaje mieszania sześciu pochodnych alkilowych, które zawierają siarkę, tj: metanotiol, dimetylosulfid, dimetylodisulfid, dimetylosulfotlenek, dimetylosulfon i bis-(metyltio)metan. Wszystkie z nich mają charakterystyczne, odrażające zapachy, ale nie martwcie się – to szybko mija 🙂

Wpis powstał dzięki  LIDL.PL

Dodaj komentarz / ocenę

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pin It on Pinterest